fbpx

De kunst van voelen: van je hoofd naar je lichaam

duo ademsessie

Hoe doe je dat en wat voel je dan?

“Emotionele ontwikkeling” ken jij die term al? Terwijl de term “persoonlijke ontwikkeling” overal te horen is, kom je emotionele ontwikkeling nog maar weinig tegen. En dat terwijl er zoveel meer kracht en diepgang schuilt in dat ene woordje van verschil. Het gaat bij emotionele ontwikkeling namelijk niet alleen om het streven naar een verbeterde versie van jezelf, maar om het verkennen en begrijpen van de complexiteit van al je emoties.

De afgelopen maanden heb ik me hierin verdiept door uitgebreid te lezen over diverse theorieën en praktijken en vooral door mijn eigen emotionele mijnenveld te verkennen💣. Ik heb ontdekt dat het niet draait om constant ‘beter te voelen’, maar om ‘beter te worden in voelen’

Alles wat je probeert weg te stoppen, vooral de minder plezierige emoties, komen vaak drie keer zo hard terug, en meestal op de meest onhandige momenten, zoals die symbolische druppel die de emmer doet overlopen💭.

Als coach zie ik ook hoe emotionele ontwikkeling aansluit op de persoonlijke ontwikkeling van mijn klanten. In een sessie begint het vaak met het onderzoeken van gedachten en overtuigingen (het hoofd), die vrijwel altijd over het verleden gaan, zoals “had ik maar…” of “stel dat hij…”🤔.

Dan kijk ik naar de ademhaling en eventuele verkrampingen (het lichaam), wat weer in verband staat met de overtuigingen en gebeurtenissen uit het verleden. Door dit proces komen er altijd gevoelens op waar we naar kijken (de emoties).

Al deze elementen hebben hun waarde, en juist de combinatie zorgt ervoor dat je niet alleen persoonlijk groeit, maar ook beter kunt omgaan met alles wat je voelt door een dieper begrip van jezelf en je emoties.

Ik nodig je uit om ook je eigen pad van emotionele ontwikkeling te verkennen. Sta jezelf toe om alles te voelen, zonder oordeel en zonder dat er meteen iets moet veranderen. Dit gaat over acceptatie en uiteindelijk meer verbinding, niet alleen met anderen maar ook met jezelf.

Als je meer wilt ontdekken over emotionele ontwikkeling of begeleiding zoekt op dit gebied, sta ik altijd klaar om je te ondersteunen. Samen kunnen we werken aan het creëren van ruimte in zowel je lichaam als je geest.

0 reacties op “De kunst van voelen: van je hoofd naar je lichaam”