fbpx

Overpeinzingen


Overpeinzingen van het afgelopen jaar

Een terugblik vol inzichten

Aan het einde van het jaar vind ik het altijd fijn om even terug te kijken. Niet alleen om te kijken “hoe fantastisch het allemaal is gegaan” maar ook om te kijken waar ik in de toekomst geen tijd of energie meer aan wil besteden. Even weer bewust worden van welke dingen die ik belangrijk vind in het leven, waar ik blij van word en aan de andere kant ook van wat mijn energie juist opvreet.

Dit doe ik door mijn laatste agenda vanaf 1 januari nog eens door te bladeren, mijn foto’s van afgelopen jaar op social media te scannen en mijn WhatsApp uitwisselingen te bekijken.

Hieronder wat ideeën en tips hoe ik zoiets aanpak, wellicht kun je die ook meenemen als je dit zelf ook eens wilt doen:

De afspraken in mijn agenda verdeel ik altijd onder in kleurtjes met een highlighter, geel voor werk, roze voor leuke dingen en groen voor verplichtingen. Zo zie ik al bladerend heel snel waar het “mis” is gegaan. En terugkijkend zie ik dan ook hoe ik dat had kunnen voorkomen. 

De eerste stap om mezelf in balans te houden is dat ik élke week minimaal 1 dag in mijn agenda blok met een groot kruis, dat is voor lummelen en spontane uitjes.

Daarnaast blok ik élke maand ook 1 dag voor een dagje sauna. Dat zijn roze afspraken en alleen al daar naar uitkijken geeft al zoveel ruimte en plezier.

De groene afspraken zijn dingen die vaak “moeten” zoals de tandarts en ouderavonden. Daarmee doe ik 2 dingen; kijken of de balans klopt (niet dat mijn hele agenda groen ziet) en of ik dat écht moet doen. Soms is het heel eenvoudig om iets te schrappen of te delegeren aan iemand anders.

De werkafspraken hou ik op deze manier ook in balans. Is mijn agenda een week of 2 overwegend geel doordat er een retraite aan zit te komen dan zorg ik ervoor dat de week erna er veel roze (leuke dingen) staat ingepland. Leuk om naar uit te kijken en super nodig om een blije Evelina te blijven.


En dan mijn socials…

Als ik door mijn foto’s blader op social media krijg ik ook veel inzichten of er balans is geweest tussen werk en privé. Alles wat ik zie waar ik nog steeds een blij gevoel van krijg neem ik mee naar 2023 en andersom laat ik activiteiten (of mensen) liggen welke me alleen maar energie kosten.

Mijn WhatsApp verkeer is ook altijd interessant. Met wie heb ik het meeste contact gehad dit jaar? Dat hoeft echt niet altijd live te zijn, sommige vriendinnen zie ik maar 2x per jaar maar toch staan die bovenaan mijn lijstje met favoriete mensen met wie ik regelmatig even brainstorm, zowel privé als zakelijk.

Als ik die favoriete personen dan weer voorbij zie komen dan neem ik me meteen voor om toch wat vaker af te spreken voor koffie of gezellig lunchen want die mensen zijn echt belangrijk voor me. En ik neem het me niet alleen voor maar zet het elke maand in mijn agenda: “afspraak plannen met…” want de tijd vliegt voorbij.

Heb jij ook zo’n mijmermoment aan het eind van het jaar? Of wellicht heb ik je hiermee geïnspireerd om niet alleen te mijmeren maar er ook iets mee te gaan doen dit jaar.

Ik zal het leuk vinden om te horen hoe jij terugblikt op het oude jaar, misschien een leuke activiteit voor elk jaar rond de feestdagen?

0 reacties op “Overpeinzingen”