Je winkelwagen is momenteel leeg!
Onvoorwaardelijke liefde; Mythe of mogelijk?
Onvoorwaardelijke liefde; Mythe of mogelijk?
Wat wijs jij nog af?
Is het je ook wel eens opgevallen dat ze het tijdens de meeste meditaties- of (adem)coachingsessies vaak hebben over “onvoorwaardelijk van jezelf houden”. Ja en wie wil dit niet he! Je goed genoeg voelen met alle aspecten van jezelf, inclusief de dingen die je (onbewust) afwijst.
Over liefde en goedkeuring
Nu is onvoorwaardelijke liefde (voor jezelf of een ander) een mooi ideaal en streven maar in de praktijk blijkt het vaak een uitdaging om dit daadwerkelijk te ervaren– zowel van anderen als van onszelf. Veel mensen hebben namelijk in hun jeugd voorwaardelijke liefde ontvangen, waarbij de liefde en goedkeuring van ouders afhankelijk was van bepaald gewenst gedrag of prestaties.
Voorwaarden aan de liefde
En we stellen zelf ook vaak weer (onbewust) voorwaarden aan de liefde voor onze eigen partner, kinderen of ouders:– “Mijn man moet attent zijn en me niet jaloers maken.”- “Mijn kinderen moeten netjes een handje geven.” – “Mijn ouders moeten me meer steunen.” We willen graag dat anderen zich gedragen zoals wij dat het beste vinden. Heel menselijk ook, iedereen doet dit op een onbewust niveau. Maar dit soort gedachten laten dus wel subtiel zien dat er altijd voorwaarden zijn waaraan iemand moet voldoen (voor iemand anders…).
Welke innerlijke stemmetjes heb jij?
Onvoorwaardelijke liefde komt ook terug in de relatie met onszelf. Met al die innerlijke stemmetjes die zijn opgelegd door de omgeving – “Niet tegenspreken”, “Huilen is voor zwakke mensen”, “Dit kan jij niet” – wordt het namelijk lastig om onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Het kan voelen alsof het nooit goed genoeg is; je moet altijd verbeteren, anders zijn, enzovoort. Pas dan, zo lijkt het, kun je echt van jezelf houden. Volledig onvoorwaardelijke zelfliefde is dus een mooi ideaal, maar niet altijd makkelijk.
Welke tekortkomingen heb jij?
Begin er eerst eens naar te streven om jezelf te accepteren zoals je bent, met al je kwaliteiten én tekortkomingen. Zie in dat sommige “tekortkomingen” helemaal niet waar hoeven te zijn, maar vaak voortkomen uit de voorwaarden van andere mensen.
En als dit iets bij jou raakt dan is dat de bedoeling! Want het is altijd het juiste moment om dit soort ‘ouder-kind patronen’ te doorbreken.
Voorwaardelijke liefde kan van generatie op generatie gaan en hoe mooi is het als jij daar een eind aan maakt. Niet eenvoudig, maar wel waardevolle investering in jezelf en eventuele kinderen.
Hier zijn nog enkele tips om meer onvoorwaardelijke liefde voor jezelf te integreren en wellicht ook in hoe jij je kinderen opvoedt:
Zelfreflectie: Kijk kritisch naar je eigen jeugd en opvoeding. Welke voorwaarden werden aan jou gesteld? Hoe heeft dit je beïnvloed? Zijn dit ook jouw eigen voorwaarden?
Zelfacceptatie: Werk aan het accepteren van jezelf, inclusief de aspecten die je moeilijk vindt. Herinner jezelf eraan dat je goed genoeg bent, precies zoals je bent.
Communicatie: Praat met je kind over gevoelens en laat ze weten dat het oké is om emoties te uiten. Dit creëert een veilige omgeving waar liefde zonder voorwaarden kan groeien.
Voorbeeldgedrag: Laat zien hoe onvoorwaardelijke liefde eruitziet door zelf deze liefde te geven en te ontvangen in andere relaties.
Geduld en begrip: Probeer te begrijpen waarom je kind zich op een bepaalde manier gedraagt en toon geduld. Dit helpt om liefde te tonen zonder voorwaarden. Misschien zie je ook hoe jouw kind een spiegel kan zijn voor je eigen overtuigingen.
Positieve bevestiging: Laat je kind weten dat je van hen houdt, ongeacht hun gedrag. Zeg regelmatig dingen als “Ik hou van je, gewoon omdat je jij bent.”
Wat is jouw ervaring?
P.S. Ik hoor ook graag jouw ervaringen en gedachten over dit onderwerp. Voel je vrij om je verhaal met me te delen!
Kom je zelf niet achter al die voorwaardes voor jouw (eigen)liefde? Maar voel je wel dat het iets met je doet? Maak dan gerust een afspraak voor een individuele sessie.
0 reacties op “Onvoorwaardelijke liefde; Mythe of mogelijk?”