fbpx

Contra indicaties voor verbonden ademen

ademvideo lcp

Contra-indicaties voor Verbonden Ademhaling

Verbonden ademhaling is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar er zijn enkele medische aandoeningen waarbij voorzichtigheid geboden is of medisch advies moet worden ingewonnen voordat men deelneemt. Hieronder worden de contra-indicaties en aandachtspunten uitgelegd:

Hartstoornissen

Mensen met ernstige hartstoornissen, zoals hartfalen, instabiele angina pectoris of recent hartinfarct, moeten voorzichtig zijn met verbonden ademhaling. De diepe ademhalingsoefeningen kunnen de hartbelasting verhogen, wat risico’s kan opleveren. Het is raadzaam om eerst met een arts te overleggen.

Status na Herseninfarct of Hersenbloeding

Na een herseninfarct of hersenbloeding is het belangrijk om voorzichtig te zijn met activiteiten die de bloeddruk kunnen verhogen, zoals diepe ademhaling. Overleg met uw behandelend arts over de geschiktheid van verbonden ademhaling in uw specifieke situatie.

Ernstig Verhoogde Bloeddruk

Bij ernstig verhoogde bloeddruk (hypertensie) kan verbonden ademhaling de bloeddruk verder verhogen, wat risico’s kan opleveren. Het is verstandig om eerst met een arts te overleggen en eventueel medicatie aan te passen.

Psychische Aandoeningen

Voor mensen met psychische aandoeningen zoals borderline persoonlijkheidsstoornis, schizofrenie, (aanleg voor) psychose en ernstige depressie, kan verbonden ademhaling emoties en gevoelens opwekken die overweldigend kunnen zijn. Het wordt aanbevolen om eerst met een professionele hulpverlener te overleggen.

Epilepsie

Bij mensen met actieve epilepsie kan de hyperventilatie die kan optreden tijdens verbonden ademhaling mogelijk aanvallen uitlokken. Overleg met uw neuroloog over de geschiktheid.

Oogaandoeningen

Bij glaucoom (verhoogde oogboldruk) en netvliesaandoeningen kan de verhoogde druk tijdens verbonden ademhaling schadelijk zijn. Raadpleeg een oogarts.

Ernstige Astma

Voor mensen met ernstige astma kan de diepe ademhaling tijdens verbonden ademhaling mogelijk aanvallen uitlokken. Overleg met uw longarts.

Actieve Drugs- of Alcoholverslaving

Bij een actieve verslaving aan drugs of alcohol wordt afgeraden om verbonden ademhaling te beoefenen, aangezien dit emoties en gevoelens kan opwekken die moeilijk te hanteren kunnen zijn in deze kwetsbare toestand.

Het is belangrijk om bij twijfel of klachten altijd eerst met een arts te overleggen voordat u deelneemt aan verbonden ademhalingssessies of neem nog even contact met mij op.

0 reacties op “Contra indicaties voor verbonden ademen”